Наверх

Мама, мені не холодно!

Автор
Опубликовано: 4248 дней назад ( 2 сентября 2012)
Рубрика: Здоров'я
Редактировалось: 6 раз — последний 11 сентября 2012
+1
Голосов: 1

Як комфортно одягнути малюка. Зимові прогулянки з дітьми

Ось малюк лежить перед вами, такий голенький і беззахисний. А за вікном ворожа злісна вулиця. Необхідно захистити малюка, одягнути і зігріти. Бодік. Штанці. Тепленький костюмчик. Комбінезончик. Шкарпеточки. Шапочка. Ковдрочка. Покривальце. Фух! Тепер злісне свіже повітря його точно не зачепить.

Влітку буває мами гуляють в шортах і майках з немовлятами в осінніх костюмчиках і закритих чепчиках, а взимку закутані у дублянки, з малюками без рукавиць.
Цей пост про те, як комфортно одягнути малюка.

Кілька логічних тез, з яких треба виходити:

- Температура тіла немовляти приблизно на 1 градус вище, ніж у дорослого. Таким чином, якщо Вам тепло - малюкові жарко.

- Малюк в колясці лежить, а ви ходите. Таким чином виходить, що на прогулянці йому трохи прохолодніше, ніж Вам. Правда, цей закон діє, якщо на вулиці 25 градусів і нижче, а сонце не потрапляє в коляску.

- Перегрів гірше, ніж мороз. Про це невпинно твердять всі педіатри. Перегріта дитина – чудова здобич для застуд.

- Головка немовляти повинна бути захищена від сонця, якщо дитина на цьому самому сонці знаходиться. Якщо дитина в закритій колясці, сенсу одягати панамку немає.

- Незручний громіздкий одяг заважає дитині рухатися, він робить більше рухів, витрачає більше енергії і, як наслідок, - перегрівається.

- Малюка, який ходить на прогулянці, потрібно одягати легше, ніж лежачого в колясці.

Як визначити, холодно дитині або тепло? Деякі фахівці радять мацати дитині ніс. Інші кажуть, мовляв, дурниця, по носі не визначиш, мацати загривок. Вважається, що якщо дитина плаче - їй холодно, якщо вна червоний і важко дихає - жарко. Ці способи багато чого не враховують. Наприклад того, що дитина може плакати від голоду і просто дискомфорту, не пов'язаного з температурою. Або того, що немовля не дуже добре розбирається в своїх відчуттях і може просто не помітити, що у нього замерзла пара пальчиків. На морозі ніс завжди холодний, а до зашийка через всі одіяльца просто не доберешся.

Що ж робити? Врахувати вищенаведені фактори і одягати малюка по сезону. Не боятися застудити влітку. Використовувати натуральні дихаючі матеріали взимку. Не використовувати додаткових ковдр, якщо є теплий комбінезон. По приходу додому перевіряти спинку дитини. Спинка мокра - перекутали, геть зайву сорочечку. Переохолодження краще визначати по ступнях і животику. Холодні? Купуйте теплий одяг.

У новонароджених перегрів по мокрій спинці визначити не можна - вони поки майже не потіють. Включайте логіку і не перекутуйте дитини. Вона боїться морозу, але не в десять разів сильніше вас. До речі, при температурі нижче -15 градусів з немовлям гуляти не варто.

Зимові прогулянки з дітьми

Малюки, які народжені ближче до зими, ризикують не з'явитися на вулиці до самого початку тепла - так мами бояться їх заморозити! Але, до весняного тепла далеко, а маляті потрібне свіже повітря, нові простори та нові враження. Гуляти з дитиною необхідно не тільки коли тепло, але і в холодну пору року. Не варто боятися холодів, якщо батьки знають, коли і скільки необхідно гуляти з малюком, жодних проблем не виникає.

У парках, скверах можна часто побачити батьків які в завірюху, ожеледь і зливу намотують з малюком кілометри, по декілька годин на день. Подивившись на цих батьків, на обличчі виникає посмішка, на таких батьків вішається «медаль хороших батьків». Але в холодну пору року багатогодинних прогулянок не потрібно, батьки які замерзли, а потім ще й захворіли, це ризик для дитини. Не потрібно такого геройства. Гуляти, звичайно, потрібно, але помірно.

Коли починати гуляти?

Перші прогулянки після виписки з пологового будинку в холодну пору року краще починати, коли градусник показує не нижче -5 °. Тривалість прогулянки повинна становити близько півгодини. Причому прогулянка не повинна займати менше часу, ніж процес одягання дитини.

Для того, що б процес одягання пройшов швидше, необхідно все приготувати заздалегідь, розклавши одяг малюка в тому порядку, як вона буде одягатися. Для прогулянки необхідно вибирати ті речі, які легко одягнути. В одязі не повинно бути грубих швів, які можуть тиснути дитині, речі не повинні колоти шкіру, особливо якщо це шерсть.
Якщо на прогулянку з малюком збираються обоє батьків, один з них повинен заздалегідь одягнутися і відразу вийти з дитиною хоча б в під'їзд, поки одягається другий. Якщо мама йде гуляти з малюком одна, їй так само необхідно одягнутися заздалегідь, щоб маляті не було жарко, поки буде чекати, коли одягнеться мама. До того ж, коли малюкові стає жарко, він починає дуже голосно плакати, і природно мама починає нервувати, сама забуваючи нормально одягнутися.

Поступово час прогулянки потрібно збільшувати, орієнтуючись по погоді. Якщо малюка загартовували, і до цього прогулянки малюк добре переносив, то можна гуляти частіше й довше. У безвітряну погоду малюка можна виносити на руках, малюкам від одного до трьох місяців у таку погоду можна гуляти при температурі -10 °, малюкам старше 3-6 місяців можна гуляти при температурі -15 °. Діток старше півроку можна виносити на вулицю при температурі до -20 в безвітряну погоду. Якщо на вулиці сильний сніг або вітер, або більш низькі температури, то можна використовувати «балконні прогулянки», можна винести малюка на балкон або веранду за умовою того, що балкон засклений.

Як одягнути малюка взимку на вулицю?

При одяганні малюка потрібно дотримуватися декількох правил, по-перше, перед тим як піти гуляти, потрібно самій мамі одягтися, що б перед виходом з будинку їй потрібно було одягнути тільки верхній одяг. В іншому випадку, одягнений малюк швидко спітніє і простудиться на вулиці.

Перед прогулянкою необхідно в обов'язковому порядку змінити малюкові підгузок, якщо батьки їх використовують. В якості одягу найбільш зручні бодіки, головна перевага полягає в тому, що не утворюється складки на спині, до того ж застібаються вони дуже зручно. Зверху бодіка можна надіти спеціальні дитячі комбінезони, які застібаються попереду. Не варто купувати одяг, який застібається на спині дитини, по-перше, такий одяг важко одягати, по-друге, дитині не комфортно лежати на застібках.

Наступний шар одягу теплий, але перевагу все ж варто віддати комбінезону з бавовняної матерії або вовни. При цьому треба стежити, щоб шерсть була натуральною і не стикалася з відкритими ділянками тіла дитини, застібатися комбінезон повинен легко і спереду. Взагалі сучасний ринок дитячого одягу відкриває великий вибір зручного і практичною дитячого одягу, який не сковує рухів.

На ніжки потрібно надіти шерстяні шкарпетки або в'язані пінетки, які можна зв'язати самим чи попросити бабусь, що принесе їм велике задоволення. Пінетки і шкарпетки повинні бути зв'язані з м'якої вовни і бути вільними, звичайно, але злітати з ніжки малюка. На ручки малюка необхідно надіти рукавиці, вони можуть бути з тієї ж вовни що і пінетки, якщо рукавиці колються, необхідно одягнути під них рукавиці з тканини.

При виборі шапочки зверніть увагу, щоб вона теж не колола, не можна одягати вовняну шапку на непокриту голову. Якщо шапочку буде в'язати бабуся, попросіть її зробити прокладку з бавовняної тканини. Шапочка повинна закривати лоб, вушка і щільно прилягати до голови.

У виборі одягу для малюка першого року життя необхідно звернути увагу на те як одяг утримує тепло. Найбільш оптимальним варіантом є комбінезони наповнені синтепоном, холофайбером або ізософтом. Саме ці матеріали мають гарну теплоізоляцію. Молодим мамам варто звернути увагу на комбінезони трансформери - вони можуть трансформуватися і в конверт, і в штанці.

Так само при виборі комбінезона необхідно звернути увагу на капюшон, він повинен бути щільним та стягуючі на голові у карапуза.

А скільки одягу потрібно одягнути на дитину?

Дітей до півроку на прогулянки потрібно одягати за принципом «плюс один», дітки такого віку в більшості випадків просто сплять. Принцип плюс один - це на один шар одягу більше, ніж одягнуть батьки. Малюків старше півроку одягати потрібно як одягнені самі батьки, якщо малюки вже почали бігати, одягати потрібно трохи легше, при цьому треба враховувати, наскільки теплі зараз комбінезони. Якщо малюка занадто тепло одягнути, рухатися малюк взагалі не зможе через щільного одягу, і буде лежати або стояти в «формі морської зірки».

Навіть якщо малюк ще зовсім малий, він хоче рухатися, не потрібно йому забороняти це робити, потрібно підібрати правильно одяг так, щоб він не заважав руху. Варто пам'ятати, що навіть щільно закутана дитина без руху швидше замерзне. Адже коли замерзають дорослі, вони починають рухатися, відстукувати ногами, ходити.

Найнадійнішим способом зберегти тепло є створення повітряного прошарку з теплого повітря. Тісний одяг не надасть такої можливості, краще всього вибирати більш просторий.

У кожної людини є місця, які швидше мерзнуть - це обличчя, шия, ручки та ніжки. Саме ці місця мають властивість підвищеної тепловіддачі. З цих причин теплі шкарпетки, рукавиці і шапочка зігріють малюка краще, ніж зайвий шар теплої підкладки комбінезона. Для малюків до 6 місяців кращим варіантом буде конверт з рукавами і з мішком для ніжок, але знову ж таки цей мішок повинен бути об'ємним. Коли малюк вже сидить у візочку зручніше всього використовувати комбінезон з ніжками.

У більшості випадків орієнтиром мамусь для визначення, замерзла дитина чи ні, є ніс і щічки. Якщо ці частини холодні, мами біжать додому відігрівати чадо. Але це не зовсім правильно. Всі ці частини знаходяться в контакті з холодним повітрям, і в будь-якому випадку будуть змінюватися під дією температури. Правильніше за все орієнтуватися на потилицю, це місце легко перевірити навіть на вулиці. Якщо на дотик потилиця холодна, значить, малюк дійсно замерз, і необхідно йти додому.

Коли батьки прийшли додому, необхідно помацати малюка теплими руками, в тому випадку якщо й інші частини тіла, які перебували під комбінезоном холодні, то наступного разу малюка треба одягнути тепліше. Але знову ж орієнтуючись по погоді.

Перегрів так само впливає на дитину далеко не позитивним чином. Якщо на вулиці при перевірці потилиця малюка мокра, це говорить про те, що маляті жарко. Наступного разу малюка необхідно одягнути легше. При перегріві, так само як і при переохолодженні, знижуються захисні сили організму, знижується робота імунітету, і малюк погано спить. Якщо малюк мокрий, він просто не буде спокійно лежати, і всіляко це буде показувати батькам.

Особливо небезпечно перекутувати дітей, які вже ходять і активно бігають по вулиці. Активні рухи здатні зігрівати організм і це необхідно пам'ятати, коли у батьків виникає спокуса надіти на малюка увесь його гардероб. Якщо все-таки мама перекутала малюка, організм перегрівається, потіє. А мокрому тілу в такому випадку досить легко протудитись, вода випаровується, відбувається сильне охолодження і малюк може захворіти. Потім мами не можуть зрозуміти, від чого улюблене чадо захворіло, напевно, замерзло на вулиці, і скасовуються прогулянки взагалі або малюка знову кутають.

Старші малюки, які активно бігають по вулиці, часто розстібають куртки або намагаються зняти шапку, при цьому реакція батьків завжди одна і та ж, а саме наказ застібнутися. Малюкові просто жарко, і він намагається допомогти своєму організму остудиться. Мамам це необхідно враховувати при наступній прогулянці.

Коляски для прогулянок взимку повинні бути з щільним коробом, так, щоб вітер не продував всередину. Для додаткового утеплення дно коляски можна викласти вовняним пледом або ковдрою.

На вулиці карапуз повинен дихати тільки носиком, саме в порожнині носа відбувається обігрів повітря і очищення його від шкідливих агентів. Дихання ротом не може забезпечити ні того, ні іншого. Якщо вийшовши на вулицю малюк плаче, його необхідно заспокоїти.

Фахівці вважають, що єдиною реакцією у дитини на холод і переохолодження є блідість видимих шкірних покривів і сонливість дитини. Необхідно бути особливо уважними в такому випадку, якщо малюк засинає в санках на морозі і ніщо його не цікавить.

Чи можна гуляти з застудженим дитиною?

Багато батьків вважають, що з застудженим дитиною взагалі не можна гуляти, думка має під собою реальний грунт, але тільки в тому випадку якщо у малюка висока температура. В іншому випадку прогулянки потрібні малюкові, під час прогулянки на морозі навіть «забитий» ніс починає дихати.

Мороз - це не привід для відмови від прогулянки, але при цьому необхідно дотримуватися всіх правил - це правильно одягнути малюка, щоб він не замерз або не перегрівся, що б дихав носиком. Варто пам'ятати, що максимальна температура, при якій можна гуляти з малюком першого року - це мінус 15-20 °. Але якщо погода супроводжується небезпечними супутниками - вітер і висока вологість, то прогулянки варто відкласти. До речі, доведено, що малюки легше переносять прогулянки на морозі, якщо вони перед виходом на вулицю добре, поїли їжу багату вуглеводами та жирами.

Понравился пост? Поделитесь:

11176 просмотров
Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!

© All Rights Reserved. Дети скоро!
При цитировании материалов сайта прямая ссылка обязательна. Полное использование материалов запрещено.
Телеканал Надія Твоя Библия: Библия, ответы на вопросы, христианская библиотека.