Наверх

«Здоров'я Вашого чада». Молочні продукти в дитячому прикормі.

Автор
Опубликовано: 4063 дня назад (10 марта 2013)
Рубрика: Здоров'я
Редактировалось: 5 раз — последний 14 марта 2013
0
Голосов: 0
Введення молока та молочних продуктів в прикорм дитини завжди викликало запеклі суперечки, оскільки багато бабусь та мам «виростили вас на коров'ячому молоці і нічого – ви ж здорові» і продовжують наполегливо слідувати рекомендаціям середини минулого століття, коли харчування дітей через бідність та ранній вихід мами на роботу залишало бажати кращого. Сьогодні ж, коли є вибір, необхідно більш відповідально і зважено підходити до появи молока в прикормі маляти. В сучасних лікарів на введення молочного в раціон є офіційна точка зору, багато батьків слідують за цією схемою, вона відмінно поєднується як з природним, так і зі штучним вигодовуванням.

Коли почати?

Питання введення молочних продуктів в раціон дитини терзає багатьох батьків з піврічного віку дитини, а то й раніше. За правилами необхідне ведення прикорму не раніше 9 місяців життя, і сир теж відноситься до молочних продуктів. Багато педіатрів старої школи можуть рекомендувати сир з півроку і навіть раніше - не варто слухати подібні рекомендації і поспішати з введенням молочного. З цими продуктами краще не поспішати, а ніж поквапитися.

У чому користь молочних продуктів?

Безсумнівно, вчасно і правильно введені молочні продукти принесуть одну лише користь, це цінний продукт дитячого харчування. Кисломолочні продукти є джерелами легких в засвоєнні білків - казеїну та білкової сироватки. Ці білки мають ефект усунення в кишечнику шкідливої мікрофлори, захищають животик малюка від інфекції. У молочних білках є весь набір незамінних амінокислот, які організм дитини поки не в змозі виробляти сам.

Молочні жири є джерелом насичення та енергії для дитини, вони є будівельним матеріалом для клітинок тіла. Ці жири ненасичені за характером, допомагають формувати нервову систему, гормональний фон і забезпечують повноцінний метаболізм. Жири з молока мають низькі температури плавлення, в кишечнику мають вигляд крихітних кульок і легко засвоюються організмом.

Ще одним цінним компонентом молочних продуктів є лактоза або молочний цукор, це вуглевод молока, його в різних порціях молока від 4 до 5.5%, і лактоза має дуже важливу біологічну роль. Лактоза є живильним середовищем для росту і розвитку мікрофлори кишечника, не даючи розростатися шкідливим мікробам, молочний цукор допомагає краще засвоїти кальцій з молока. Мікроби молока активно розкладають лактозу і відбувається молочнокисле бродіння - процес сквашування молока.

Молоко містить кальцій і фосфор в таких концентраціях, які є оптимальними для засвоєння і росту організму, крім того, в молоці є натрій, калій і магній. молоко містить багато вітамінів, особливо жиророзчинних - це А та Д, вітаміни групи В. Але при всіх безперечних плюсах молока - це важкий, для малюка першого року життя, продукт, і його не варто давати до рочку, чи то молоко корови, кози або будь-якої іншої тварини. По-перше, молоко дуже алергенне через дрібних білків, що легко проникають в стінку кишечника і кров. По-друге, молоко ускладнює всмоктування заліза, пов'язуючи його з білками і не даючи проникати в кров.

Молочна продукція.

Спектр кисломолочних продуктів дуже широкий, сюди входять і класичні лінійки продуктів (кефір, біокефір, сир, простокваша, йогурт та інші) і фірмові або національні продукти різних країн (мацоні, пахта, айран і т. д.). Вибір величезний, але що з цих напоїв можна запропонувати дитині до року, а що залишити на потім? Очі розбігаються разом з думками.

Звичайно, не варто пропонувати дитині йогуртів, широко рекламованих по телевізору та в інтернеті. Малюкові до трьох років необхідні виключно дитячі продукти - дитяче молоко і дитячі кисломолочні продукти. Вони надають дієтичну та профілактичну, а іноді і лікувальну дію на організм крихти. Користь від кисломолочних продуктів - це наявність особливих колоній мікроорганізмів - молочних паличок в їхньому складі, а також речовин, що ними виділяються - молочної кислоти, вуглекислоти, спирту, ферментів і вітамінів. Вони всі саме в такому складі, що є в дитячих продуктах, безпечні і корисні для росту та розвитку. За рахунок розщеплення лактози і часткової ферментації білку, кисломолочні продукти перетравлюються і засвоюються швидше і легше, вони набагато менш алергенні, ніж вихідне молоко. Однак, і у них є свої особливості прийому та біологічні властивості, що відрізняють їх один від одного, тож, обговоримо кожен з дитячих продуктів окремо.

Дитячий кефір

Кефір отримують з незбираного молока при зброджуванні його особливими кефірними грибками, складною закваскою, що викликає розщеплення лактози і частковий гідроліз білка, саме тому, на відміну від молока, кефір не солодкий, а кислий і трохи шипучий, густий. Вперше кефір з'явився в зоні Північного Кавказу, коли в молоко випадково потрапили мікроби з винограду і молоко скисло, забродило і вийшов однорідний напій. Кефірні грибки - це складна взаємодія трьох видів мікробів, які допомагають один одному існувати - молочнокисла паличка, дріжджі та особливий вид стрептокока. За рахунок їхньої спільної діяльності кефір отримує свій смак і духмяність, поживну цінність та лікувальні властивості.

Однак, не дивлячись на свої незаперечні переваги, в кефіру є досить багато недоліків - він сильно відрізняється за складом від материнського молока і сумішей, у нього висока кислотність, яка надмірно навантажує нирки дитини. Це може призвести до хвороб нирок і навіть утворенню в них каменів. Чим менше вік дитини, тим сильніше виражені зміни. А є дітлахи які в принципі не п'ють кефір ні в якому вигляді. Природно все це не привід відмовитися від кефіру взагалі, але от терміни введення кефіру в харчування дітей повинні бути строго продумані. Кефірні палички корисні кишечнику, але до певних строків краще віддати перевагу грудному молоку або суміші.

Отже, щоб знайомство вашого карапуза з кефіром пройшло приємно та корисно, необхідно почати з ним знайомитися не раніше 9-12 місяців. У віці 9 місяців з ним знайомляться здорові малюки без проблем травлення та алергії, в 11-12 місяців діти алергіки, з проблемами животика і хворобами нирок. прийом кефіру починають з 1-2 чайних ложок, поступово збільшуючи обсяг на 1-2 ложки в день. Якщо немає почервоніння на шкірі, не здуває і не болить живіт, нормальний стілець та немає інших неприємних симптомів, в середньому до рочку необхідно пити не більше 150 мл кефіру, в півтора-два роки до 200 мл. Дорослій ж дитині не рекомендується на добу більше як 400 мл кефіру - великі його обсяги через кислоти змінюють просвіт кишкових судин, це викликає мікро-кровотечі з судин і розвиток анемії.

Властивості кефіру.

Якщо ми беремо натуральний кефір з молочної кухні, а не той, що продається під виглядом кефірів у нас в магазинах, тоді кефір можна розділити на одноденний, дводенний і триденний. Це не просто позначення часу його зберігання - це позначення біологічних властивостей цього напою, відображення його молочнокислих властивостей. Кількість діб кефіру відображає рівень його кислотності, кількість спирту в його складі, рівень насичення його вуглекислотою, а також ступінь розкладання в його складі білків.
В одноденному кефірі мало спирту, близько 0.2%, він не сильно кислий - цей кефір за рахунок такого свого складу більш алергенний, але має послаблюючу властивість. При продовженні бродіння кислотність кефіру поступово підвищується за рахунок накопичення в ньому молочної кислоти - це продукт розщеплювання лактози, молочного цукру. Кількість спирту за добу також зростає в два рази і досягає 0.4%, у триденному кефірі кислоти і спирту ще більше - до 0.6% спирту і кислотність його максимальна, він терпкий і пінистий. Дво- та триденні кефіри за рахунок підвищення концентрації молочної кислоти мають закріпляючу дію і при запорах у дітей вони вже не показані.

Збагачення кефіру корисною флорою.

Сьогодні у багато продуктів, у тому числі і у дитячі кисломолочні продукти, часто вводять додатково лактобактерії та біфідобактерії, аналогічні тим, що є в товстому кишечнику. Це підсилює біологічний ефект від продукту, допомагаючи дитячому травленню активніше працювати. Ці мікроорганізми активно розщеплюють молочний цукор - лактозу, а значить, подібні продукти можна застосовувати дітям з лактазною недостатністю, які не переносять незбиране молоко. При переробці лактози утворюється продукт - молочна кислота, це органічне з'єднання здатне усувати шкідливі і гнильні мікроорганізми кишечника, допомагаючи зростанню корисної флори. Саме за ці корисні властивості їх так люблять призначати при різних шлунково-кишкових інфекціях, саме ці продукти краще всього (і трохи краще усяких там Лінексу чи біфіформу) справляються з порушенням мікробної рівноваги при кишкових інфекціях та інших хворобах.
Тож пийте кефір - це найкраща профілактика дисбактеріозу.

Понравился пост? Поделитесь:

3252 просмотра
Комментарии (1)
Казеїн # 5 апреля 2013 в 06:33 0
Казеїн ніколи не був леким продуктом. Краще використовувати соєве молоко та соєві молочні продукти. Це набагато корисніше для дитини. http://www.youtube.com/watch?v=InZLGp3MtEE
© All Rights Reserved. Дети скоро!
При цитировании материалов сайта прямая ссылка обязательна. Полное использование материалов запрещено.
Телеканал Надія Твоя Библия: Библия, ответы на вопросы, христианская библиотека.