Наверх

Купання малюка

Автор
Опубликовано: 4226 дней назад ( 2 сентября 2012)
Редактировалось: 6 раз — последний 11 сентября 2012
0
Голосов: 0
Всім відомо, що вода - друг людини, піклується про її здоров'я і життя. Зрозуміло, що маленького чоловічка потрібно купати. Але спочатку незрозуміло, як це правильно зробити. Ці поради, а також спостереження і досвід допомагають зробити процедуру приємною і комфортною для Вашого малюка.

У перші дні після приїзду додому з пологового будинку потрібно дати дитині освоїтися на новому місці. Через тиждень можна спробувати справжнє купання.

Для процедури треба приготувати все необхідне заздалегідь:
• ванночку
• кип'ячену воду - в кількості близько відра або трохи більше
• гарячу кип'ячену воду (чайник)
• термометр
• пелюшку
• кухоль
• рушник
• байкову пелюшку
• трав'яний настій (про це окремо)

Купати варто перед передостаннім годуванням на ніч. Зрозуміло, що грудничка годують на вимогу, мається на увазі купати ввечері, а не вночі. Наприклад, якщо останнє перед нічним сном годування в 21.00, купати варто за три години до нього - близько 18.00. Після такого навантаження, як купання, малюк захоче їсти, тому треба проводити обмивання перед їжею.

Послідовність обмивання така:
• набрати у ванну воду, перевірити її температуру - від 36,8 до 38 º С. Наші бабусі перевіряли температуру, опустивши у воду ліктьовий суглоб - дуже, до речі, надійний спосіб;
• малюка покласти на ліву руку, головою на свій лікоть; намочити ніжки, зачерпуючи воду рукою, потім попку;
• у воду дитя опускають в тонкій пелюшці або м'якому рушнику, притримуючи головку лівою рукою. Води має бути стільки, щоб не покривала дитині грудку - не створювати зайвого навантаження на серце. Тільце, загорнуте в пелюшку, не остигне так швидко, як відкрита шкіра. А на пелюшку рукою йому підливають теплу водичку з ванночки.
• на закінчення купання помити голівку, можна полити чистою водою з кухля
• вийнявши дитину з води, помістити її в м'який рушник, розстелений на ліжечку, спочатку поклавши поверх нього тонку пелюшку - шкіра у немовляти дуже ніжна.
• промокнувши тільце, загорніть чоловічка в байкову пелюшку, одягніть тонку шапочку

Багато джерел радять після цього провести легкий погладжуючий масаж з дитячим маслом.

Через хвилин двадцять - тридцять робимо погладжуючий масаж, змащуємо шкіру дитячим маслом способом «через мамину руку», тобто не лити масло прямо на шкіру немовляти, переодягаємо в суху одежину. Через годину після купання, якщо час літній, можна ще вийти з малям на повітря.

Купання новонародженого проводиться в спальні або дитячій. Кімнату бажано попередньо прогріти до 26 С. Встановити ванночку треба на максимально стійку підставку. У цьому плані вкрай не надійні «дві табуретки», та й стіл також. Дуже зручний пеленальний столик. В крайньому випадку - на підлозі, підстеливши килимок. Звичайно, мамі не зручно, зате дитина в безпеці - не перевернеться.

Багато діток бояться води, їм потрібен час, щоб звикнути до купання. Цей час потрібно використовувати правильно, щоб малюк швидше освоїв водне середовище і потім купався із задоволенням. Потрібно пробувати по-різному опускати дитину у воду, спостерігаючи, який спосіб найменш стресовий для малюка... пробуйте, який варіант підійде вашому малюку.

Купати дитину потрібно щодня. У новонародженого дуже велика частина дихання відбувається через шкіру. Крім того, вода загартовує організм, усуває шкірні проблеми, купання полегшує наступне засипання. Не можна купати малюка, якщо в нього підвищена температура - тільки умити йому личко, ручки.

Купати маленького можна без мила - не такий вже він брудний. Мило ж сушить шкіру, і без того тонку. З цієї ж причини не варто додавати у воду для купання марганцівку. Краще використовувати трав'яний настій.

Зазвичай використовується череда і ромашка. Череда добре допомагає при діатезі, ромашка знімає запалення. Добре додати трохи м'яти для заспокоєння нервів і животика. Але варто пам'ятати, що череда дуже сушить шкіру (при проблемах саме ця її властивість і допомагає). Також можна додавати чистотіл і подорожник, а також спориш, деревій, евкаліпт і шавлія (для профілактики простудних захворювань), любисток, лепеха болотний, базилік, волошка синя, овес, кульбаба.

Звичайно, в будь-якому випадку, порадьтеся з лікарем, якому ви довіряєте, і вводите нову траву поступово, пробуючи, щоб не виникало небажаних реакцій.

До дев'яти місяців, коли дитина може «стійко» сидіти, можна перейти в велику ванну. Але тут є декілька нюансів. По-перше, не повинно бути помітного температурного перепаду між ванною та кімнатою маляти (подумайте також про коридор між ними). Зручно провести такий перехід влітку, коли у всіх приміщеннях температура приблизно однакова. По-друге, ванна повинна бути чистою. Якщо в ній купаються тільки мама і тато, то досить добре сполоснути ванну перед купанням малюка. Тоді ви зможете дати йому більше простору, можливість «поплавати». Але якщо ванній користуються інші члени сім'ї, в ній перуть, зливається вода з пральної машини, миють килими і тварин ... Тоді у велику ванну ставиться ванночка дитини.

На дно ванночки добре б прикріпити силіконовий килимок. Інакше рухливий малюк ризикує зісковзнутись у воду з головою під час різкого повороту. Дайте маленькому іграшки: це не примха, а можливість помити дитину. Просто сидіти у воді йому швидко набридає, іграшки займають його. Вибирайте іграшки, призначені для купання. Звичайні гумові / пластмасові іграшки мають маленькі отвори, в які набирається вода, але повністю не виливається. У застійної воді активно розмножуються-ростуть-гниють зелені водорості, а потім потрапляють у воду для купання.

Є можливість приймати спільні ванни - разом з мамою або татом. Якщо батьки здорові, немає шкірних захворювань, це цілком можливо. Тільки обережно.

Влітку їдьте з малюком на природу. Тільки не варто дитину до року купати в озері, річці, ставку, а от в морі дуже добре.

Будьте уважні, акуратні, підійдіть до процесу творчо! І купання стане для вас і вашої дитини прекрасним часом спілкування, радості і зміцнення здоров'я.

Понравился пост? Поделитесь:

3610 просмотров
Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!

© All Rights Reserved. Дети скоро!
При цитировании материалов сайта прямая ссылка обязательна. Полное использование материалов запрещено.
Телеканал Надія Твоя Библия: Библия, ответы на вопросы, христианская библиотека.