Наверх

«Здоров'я Вашого чада». Каші в харчуванні маляти, другий прикорм.

Автор
Опубликовано: 3676 дней назад (28 марта 2014)
Рубрика: Здоров'я
Редактировалось: 15 раз — последний 5 марта 2014
0
Голосов: 0
Каші в харчуванні маляти, другий прикорм.
Давайте детально і по пунктах розберемо ведення прикорму, а точніше одного з видів прикорму - злаків. Коли пора вводити кашки, як їх зварити, на що звертати увагу, про це піде мова нижче.

Отже, основи.

Правила введення прикорму насправді зовсім не складні, якщо крихта їсть винятково грудне молоко, перші прикорми даються їй після того як мине півроку. Якщо дитину догодовують або вона повністю харчується штучними сумішами, терміни харчування можуть відрізнятися, але не значною мірою. Сучасна медицина все частіше схиляється до тенденції більш пізнього введення прикорму дітям. За останніми рекомендаціями мінімально можливий строк не раніше 5-5.5 місяців. Це обумовлено тим, що травні ферменти ще не дозріли і може відбутися зрив, якщо почати прикормлювати раніше цього терміну.


Для перетравлення каші, а точніше вуглеводів, жирів і білків, які входять до її складу, мінімальний термін - 5 місяців, раніше цього терміну є велика ймовірність отримати проблеми з кишечником. При нормальній або надлишковій вазі каші йдуть не першим, а другим прикормом, після введення овочів. Першими на стіл крихітки вони можуть потрапити тоді, коли є стійкий недобір ваги, який не піддається корекції за допомогою виправлення дефектів харчування, пов'язаних з грудним вигодовуванням.

Кашка, наша перша кашка!

Введення прикорму, особливо вуглеводистого та калорійного, яким і є каші, обумовлено зростанням активності маляти у віці від 6-7 місяців і витратою більшої, у порівнянні з першим півріччям життя, кількості енергії. Злаковий прикорм незамінна річ в харчуванні дитини - з ним вона отримує достатню кількість вуглеводів, що дають енергію та харчування мозку, жирів, що дають пухкі щічки і захист від інфекцій, білки, дають міцні м'язи, вітаміни і мінерали, які нормалізують обмін речовин. Крім того, каші дають кишечнику достатню кількість харчових волокон, які допомагають роботі травлення і нормалізують нестійкий стілець.

Звичайно, основною цінністю каші є її калорійність, вуглеводи, розпадаючись в кишечнику до глюкози, всмоктуються і доставляються до всіх кліток, даючи їм їжу для правильної роботи.

Властивості кашок.

Каші, поряд з овочевими пюре, є одними з найбільш оптимальних продуктів, для початку переходу від повного молочного харчування на загальне харчуваннял. Перші каші досить близькі по консистенції і хімічними властивостями до молока матері або сумішам. Значить, кашки відносно легко будуть засвоюватися організмом. Але, раннє введення калорійних каш, коли карапуз ще стільки енергії не витрачає, може призводити до формування надлишкової маси тіла та ожиріння надалі.

У звичайних умовах каші пропонуються маляті через 2-4 тижні після введення овочів. Це виправдано тим, що каші, навіть без додавання в них цукру, як годиться в дитячому харчуванні, все одно від природи солодкуваті. Після овочевих прісних пюре вона зазвичай сприймається прихильно. Але, це всього лише загальне правило, всі діти різні інколи треба шукати свої оптимальні варіанти. Для деяких диток виходом стає змішування на перших порах каші і овочів - так їм подобалося найбільше, наприклад каша з гарбузом!

Пам'ятайте, якщо у дитини схильність до запорів, каші треба вводити дуже акуратно і дуже повільно!

У чому сила каші?

Харчову цінність кожної крупи визначає її склад, з якою крупи або муки її зробили. Каші хоч і є загальною групою продуктів харчування, достатньо сильно одні від одної відрізняються - рівень вітамінів, мінералів, клітковини і вуглеводів скрізь різний, та й склад білків також.

Каші, крім усього іншого, відрізняються ще й за складом і кількістю харчових волокон, найменше їх у манці і рисі, максимум їх в гречці, вівсі і пшоні. Всі каші багаті вітамінами групи В, магнієм, калієм, цинком і селеном, а ці речовини необхідні для повноцінного розвитку. Найбільш корисні каші - це гречка і вівсянка, серед каш вони рекордсменки по живильній цінності.

Гречка, вівсянка і ячна крупа, за рахунок своєї клітковини, допомагають при запорах. Проте, білок в кашах засвоюється важко, за винятком гречки, в ній білковий склад найбільш збалансований.

З чого починають?

Сучасні рекомендації свідчать, необхідно починати прикорм злаками з гречаної та кукурудзяної крупи. Це пояснюється тим, що дані крупи в своєму складі не містять глютену (гліадину або клейковини). Це особливий білок злакових, небезпечний для незрілого кишечника розвитком небезпечної хвороби - целіакії (глютенові проноси).

Якщо у дитини є схильність до целіакії або ще не дозріла стінка кишки, тоді через вплив глютену стінка кишки стає дуже тонкою і втрачає ворсинки, це порушує процес всмоктування поживних речовин, особливо жиру. Ентеропатія почне проявляти себе, якщо дати малюкові пшеничну, житню, вівсяну, ячмінну або пшоняну крупи. Міститься глютен і в манці, мултизлаковой каші, Геркулес. А також в молочних сумішах малюк або малятко.

Крім безпосередньо целіакії, гліадин є сильним алергеном. Він викликає посилення проникності кишки для інших алергенів, що проявляється порушенням травлення, проносами, шкірними висипами, зниженням імунітету.

Саме тому глютенові кашки вводять в раціон пізніше безглютенових, повільно та акуратно. Якщо дитина з прихильністю сприйняла першу крупу – гречку, рис і кукурудзу, можна через 1-2 місяці ввести вівсянку, потім можна ввести мультізлак-пластівці. Манні, пшоняні і каші «Артек», ячмінну - краще давати після року.

Молочні чи ні?

За сучасними рекомендацій перші каші дають безмолочні. У молоці міститься казеїн, білок дає сильну алергію. За методикою приготування, коли каша вариться на воді, а молоко додається тільки в кінці варіння, білок не проходить обробки, а значить - каші можуть викликати алергію.

Перші каші варяться на воді, без додавання солі і цукру, і даються малюкові. Якщо він добре їх переносить, через місяць приблизно можна готувати каші частково на молоці, даючи на пробу 3-5 ложок нового продукту. Якщо за два-три дні реакції не з'явилося, можна сміливо їсти молочну кашу. Якщо щоки почервоніли, порушився стілець, є незвичайна поведінка - відкладіть молочні каші на місяць. Швидше за все, ферменти і кишечник до молочного ще не дозріли, через місяць можна спробувати ще разок. Якщо ж і після місяця перерви реакція знову повторилася - відкладіть ці продукти на термін після 2-3 років.

Чи потрібні добавки?

Перші каші варять з одного виду крупи і без усього, вода і крупа. Сіль і цукор в каші додавати не потрібно. Мінеральних компонентів та природної солодкості крупи для маляти досить.
Потроху після 8-9 місяців можна додавати в каші фрукти і овочі, ягоди. А ось какао і шоколад, горіхи та інші алергени залиште на вік після трьох років.

Свої чи магазинні?

Немає правильної відповіді на це питання - кожні батьки з мають приводу мають свою думку, і вибір за ними. Наукові джерела рекомендують коробкові кашки для перших прикормів. Але не всім вони підходять за ціною і складом.

Якщо ви вибрали магазинні кашки - зверніть увагу на такі особливості. Починати треба також з безмолочних каш і шукайте ті каші,, що не збагачені цукром. Не дивіться на строки, зазначені на коробках, з метою стимуляції продажів, вони відверто занижують терміни.

Зазвичай каші не потрібно варити - їх потрібно відміряти ложечкою і розвести кип'яченою теплою водою, молочною сумішшю або грудним молоком, перемішати і дати постояти. У розведенні потрібна сувора точність - зробите трохи густіше, будете лікувати дитині запори. Ферменти не впораються з такою густою кашею. Якщо запори були і до каші, робіть кашу на одну ложку порошку менше ніж потрібно. Тоді менше проблем буде із стільцем.

Зазвичай ці каші збагачують вітамінами і мінералами. Але тут бувають казуси - дітки не всі їх добре переносять.

За що найбільше коробкові каші критикують, так це за постійне прагнення виробників підсадити дітей на свої каші - вони додають туди цукор і різні нешкідливі, але, тим не менш, поки (в такому юному віці) не потрібні добавки - ваніль, фруктові соки . Каші сильно солодкі і діти, наївшись таких каш і забивши смакові рецептори надлишком цукру, з огидою дивиться на всі інші прикорми.

Зараз є й готові каші в маленьких коробочках, але там теж потрібно ретельно читати склад - здебільшого вони молочні, з цукром і добавками. А значить підходять тільки після 1.5-2 років.

Як варити самим?

Варіантів два - крупу змолоти в кавомолці і зварити кашу з борошна, або зварити готову кашу з крупи і змолоти блендером - різниці в принципі немає, лише б каша не втекла і не пригоріла. Перші каші роблять 5%, на 100 мл води беруть 5 г крупи, каші мають бути консистенції кефіру. Через пару місяців поступово доводять її до 10% - на 100 мл води 10 г крупи. Перед годуванням кашку розводять грудним молоком або сумішшю малюка.

У домашні каші додають з 7 місяців 5 крапель рослинної олії, а з 8 місяців третину чайної ложки якісного вершкового масла. У промислові каші нічого додавати не треба - у них все вже є. Можна робити суміші каші з овочами (особливо здорово йдуть гарбуз і морква), фруктами (з 8-9 місяців), потім можна додавати і не алергенні ягідки.

І ще одне золоте правило - каші даються тільки з ложечки, навіть перші і дуже рідкі. Це вчить дитину навичкам їжі, жування і попереджає аномалії прикусу. Якщо ввести кашковий раціон правильно – ваші дітки обов’язково його полюблять.[/align]

Понравился пост? Поделитесь:

9165 просмотров
Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!

© All Rights Reserved. Дети скоро!
При цитировании материалов сайта прямая ссылка обязательна. Полное использование материалов запрещено.
Телеканал Надія Твоя Библия: Библия, ответы на вопросы, христианская библиотека.