Наверх

«Здоров'я Вашого чада». Основи загартовування повітрям.

Автор
Опубликовано: 4254 дня назад ( 2 сентября 2012)
Рубрика: Здоров'я
Редактировалось: 8 раз — последний 4 марта 2013
0
Голосов: 0
Усі батьки хочуть виростити малюка з міцним здоров'ям. Для цього використовують різні методи і в першу чергу, звичайно, загартовування. Багато хто чув про цей метод, але до кінця не всі розуміють, як це працює і як його правильно проводити. Загартовування - це певний комплекс процедур, які сприяють зміцненню організму і підвищенню стійкості до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Загартовані дітки краще переносять низькі або, навпаки, високі температури, зміну вологості повітря, менше хворіють.

Використовуються різні методики загартовування, і в якості гартуючого фактора може виступати повітря, сонячні промені і вода. При використанні цих факторів поліпшується робота багатьох систем органів, крім того загартовування - відмінний спосіб впливу на організм. Такий метод можна і потрібно використовувати у всіх вікових групах, у тому числі і у новонароджених.

Застосування повітряних ванн вважаються лікарями, як найбезпечніші процедури, і саме з них радять почати системне загартовування. Як було сказано раніше, загартовування це поступове підвищення опірності, значить, і збільшувати «навантаження» на організм дитини варто поступово.

Загальні дані

Правильне фізичне виховання та гігієна - запорука здоров'я в майбутньому. Лікарі рекомендують включати процедури загартовування в щоденний догляд за малюком. До загартовування необхідно ставитися серйозно, сприятливий ефект від нього науково доведений. Сучасний ринок пропонує безліч різної апаратури, яка покращує клімат влітку і взимку, створює оптимальні і комфортні температури. Це звичайно приємно, але на здоров'я впливає згубно. Наш організм звик до тепла і комфорту, і від цього страждає наш імунітет. Загартовані малюки не бояться перепадів температур, не страшні для них ні холодний вітер, ні переохолодження.

Найкраще загартовування починати в дії повітря, на ручки і ніжки, і поступово просуваючись, впливати на спинку і живіт малюка, ці частини тіла є більш сприйнятливими до температур. Загартовуванням необхідно займатися систематично і не роблячи перерв навіть взимку. Якщо будуть перерви, то не сформується умовно-рефлекторна реакція судин шкіри, і баланс між тепловіддачею і теплопродукцією. Ефект, як і при будь-якому тренуванні, видний не відразу, а приблизно через пару місяців.

Необхідно дотримуватися так званого принципу різноманітності, при цьому впливати на малюка різними способами одного і того ж методу, якщо йдеться про загартовування повітрям - то це може спочатку вплив низькими температурами в кімнаті, а потім вплив вітру.

Приймаємо повітряні ванни

Гартувати дітей можна з перших днів життя, і зрозуміло, що це повинні бути помірні методи загартовування. Для зовсім малих карапузів корисно полежати якийсь час голенькими, прийняти повітряні ванни. Але, варто відзначити, що малюка треба роздягати повільно, не відразу, щоб організм встигав адаптуватися до навколишньої температури, а головною умовою є відсутність протягів. Час, який малюк повинен полежати голеньким, спочатку всього кілька хвилин, а до піврічного віку тривалість повітряних ванн повинна досягати 10 - 15 хвилин з наступним збільшенням часу. Гартувати малюка можна також під час сповивання або зміни одягу. Оптимальна температура в кімнаті повинна бути 20 - 22 °. Для загартовування в кімнаті стоїть знижувати температуру кожні 2 - 3 дні на градус, і поступово довести температуру до 18 - 20 °. Дітей другої та третьої групи починають гартувати поступово. Спочатку необхідно розкривати ручки і ніжки, потім роздягають малюка до поясу, а тільки потім повністю. Дитину необхідно привчати ходити по будинку босоніж, і не треба боятися, що він замерзне. Підошва адаптована під такі «навантаження» і це вважається природним явищем. Щоб переконатися в тому, що малюкові не холодно досить подивитися на його стопи, якщо вони рожеві, це говорить про те, що малюкові не холодно.

Прогулянки на свіжому повітрі

Крім того, загартовуватися можна і під час прогулянки, особливо якщо малюк спить в цей час на свіжому повітрі. Лікарі рекомендують гуляти з малюком щодня, під час прогулянок поліпшується робота ЦНС, відбувається нормалізація сну й апетиту. Якщо родина проживає за містом, або в приватному будинку, радять годувати, робити гімнастику і грати з дитиною на свіжому повітрі якомога довше, природно з урахуванням погодних умов. Жінкам корисно гуляти і привчати себе до тривалим прогулянкам ще під час вагітності.

Малюки 2 - 3 тижнів життя повинні «виходити» на вулицю, якщо термометр тримається на позначці не нижче мінус п'яти градусів. Перша прогулянка повинна бути близько 10 хвилин, в подальшому час перебування на вулиці повинно збільшуватися до 2 годин. Малюкам старше 3 місяців можна виходити на вулицю вже і при мінус 10 °. Піврічному малюкові показана прогулянка навіть при мінус 15 °. Пізньою весною і влітку прогулянки повинні бути щоденними, почати варто з 20-40 хвилин з подальшим збільшенням до 2 - 2,5 годин. Гуляти необхідно 2 рази на день, краще всього підібрати час для прогулянок між прийомами їжі. Старшим малюкам необхідно знаходиться на вулиці не менше 3 годин. Тільки при сильних морозах з вітром прогулянку варто відкласти.

Провітрювання приміщення

З провітрювання приміщення зазвичай починають процедури загартовування. Кращим способом вважається наскрізне провітрювання, але малюка в цей момент в кімнаті бути не повинно. Нормальна температура повітря в кімнаті повинна бути 22 °, за допомогою провітрювання температуру в кімнаті поступово знижують приблизно на градус. В осінньо-зимовий період кімната повинна провітрюватися близько 5 разів на день, в середньому по 10 хвилин, поступово необхідно привчати малюка спати з відкритою кватиркою. У літній період року температура в кімнаті повинна бути 20 - 22 градуси, і вікно або кватирка повинні бути відкриті постійно. Провітрювати приміщення необхідно за графіком, перед сном провітрювати приміщення необхідно приблизно за півгодини до сну, так само після пробудження, і протягом дня, після того, як малюк побавився. Важливо правильно гуляти з малюком, прогулянки повинні супроводжуватися активними заняттями, іграми, бігом, а для маленьких дітей досить просто пройтися пішки.

Сонячні ванни

Ультрафіолет - сильнодіючий засіб, і чим молодша дитина, тим сильніше вона реагує на сонячні промені. Діткам до року можна гартуватися ультрафіолетом тільки при розсіяних променях сонця, наприклад, під деревами або під навісом. Малюків до року можна роздягати до трусиків після пробудження приблизно на 10 - 15 хвилин. При середній температурі в 22 - 26 ° такі процедури можна робити протягом прогулянки 2 рази.

Дітки старшого віку (від року до трьох) на сонці виводити варто акуратно, під прямі сонячні промені можна виводити тільки після попередньої триденної підготовки в тіні на 4 - 5 хвилин. Під час сонячних ванн маляті необхідно активно рухатися, але не можна допускати перевтоми дитини. З кожним днем час проводження малюка на сонці повинен збільшуватися і досягати години. Існують певні години, коли необхідно приймати ванни, вранці до 10 години, і після обіду з 16 години. Протипоказанням до загартовування дитини є температура понад 30 °. Після гартування сонячними променями бажано проводити водні процедури, прийняття душу або обливання.

Ознаки переохолодження і перегріву

Перегрів або переохолодження - це небезпечні стану. Вони негативно впливають на здоров'я дитини, спітнілий розпарений малюк при найменшому подиху вітерцю може сильно переохолоджуватися. А замерзання порушує кровообіг і викликає простуду.

При перегріві обличчя малюка стає червоним, виступають частинки поту, шия, ніжки і ручки малюка гарячі, дитина просить постійно пити, і говорить про те, що в роті сухо. Слина при цьому дуже в'язка або взагалі відсутня. При появі таких ознак в дитини необхідно негайно відвести додому, умити і дати пити кип'ячену воду. По зникненню таких ознак малюк може повернутися на сонце вже через 20 хвилин, якщо ознаки не проходять, то прийняття сонячних ванн скасовується.

При переохолодженні малюк стає млявим, сонливим, стискається у грудочку в колясці або починає трястися від холоду. Шкіра стає гусячою, частішає дихання, обличчя і губи стають синюшними.

Перегрів та переохолодження досить виражено знижують імунітет. Тому, допускати їх не варто - завжди потрібно одягати дитину по сезону з урахуванням його активності та віку.

Понравился пост? Поделитесь:

2985 просмотров
Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!

© All Rights Reserved. Дети скоро!
При цитировании материалов сайта прямая ссылка обязательна. Полное использование материалов запрещено.
Телеканал Надія Твоя Библия: Библия, ответы на вопросы, христианская библиотека.